ΜΙΑ ΚΑΜΠΙΑ ΠΟΛΥ ΠΕΙΝΑΣΜΕΝΗ, ΤΟΥ ERIC CARLE

by - Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 20, 2018

Από την αδηφάγα κάμπια δεν θα μπορούσαμε να έχουμε γλιτώσει και εμείς. Την αγοράσαμε και ήρθε ο ώρα να σας παρουσιάσουμε αυτό το τόσο κλασικό και πολυαγαπημένο βιβλίο των παιδιών.

Eric Carle's hungry caterpillar


Η αλήθεια είναι ότι η πεινασμένη κάμπια είναι αυτή που καθιέρωσε τον Eric Carle στο κόσμο του παιδικού βιβλίου. Όπως τα περισσότερα βιβλία του Carle, έτσι και αυτό εμπνέεται από τη φύση και πραγματεύεται ένα από τα πιο μαγικά μυστήριά της, που δεν είναι άλλο από τον κύκλο ζωής της πεταλούδας.
Από ένα μικρό αυγό γεννιέται μια μικρή κάμπια η οποία μέρα με τη μέρα καταβροχθίζει ό,τι βρεθεί στο διάβα της, ώσπου στο τέλος γίνεται τεράστια! Τότε φτιάχνει το κουκούλι της και έπειτα από λίγο καιρό βγαίνει από αυτό έχοντας μεταμορφωθεί σε μια υπέροχη χρωματιστή πεταλούδα.
Το βιβλίο κυκλοφορεί σε δύο διαστάσεις μία μεγάλη και μία μικρότερη. Εμείς αγοράσαμε το μικρότερο μέγεθος (16.5x22.5 cm),  το οποίο έχει σκληρό εξώφυλλο και σελίδες και έτσι είναι πιο εύκολο στο να ξεφυλλίζεται από τα μικρά χεράκια. Η εικονογράφηση είναι χαρακτηριστική του Eric Carle με τα εντυπωσιακά κολάζ και τα έντονα χρώματα.


Το βιβλίο αυτό έχει πολλαπλό εκπαιδευτικό ρόλο, καθώς πέρα από το ότι μας εισάγει στο μαγικό κύκλο ζωής της πεταλούδας, μας μαθαίνει τις μέρες της εβδομάδας και τους αριθμούς. Για το λόγο αυτό θεωρώ πως απευθύνεται σε ένα ευρύ φάσμα ηλικιών. Από 1,5 ετών, που το παιδάκι μπορεί να  ξεφυλλίσει το βιβλίο χαζεύοντας τις όμορφες εικόνες με τα έντονα χρώματα και να επεξεργαστεί κάποιες σελίδες οι οποίες είναι κομμένες και διάτρητες. Αλλά και σε μεγαλύτερα παιδάκια έως πέντε χρονών καθώς πέρα από την όμορφη εικονογράφηση μαθαίνουμε τις ημέρες και γενικότερα την έννοια του χρόνου.'Ένα μέρος του βιβλίου έχει ιδιαίτερη εκτύπωση και σελιδοποίηση, κάτι που διευκολύνει την εκμάθηση των αριθμών. Μέρα με τη μέρα η κάμπια τρώει ένα,δύο, τρία, τέσσερα και πέντε φρούτα με τις αντίστοιχες σελίδες να είναι ανάλογου μεγέθους. Ξεκινώντας από πολύ στενές στο τέλος καταλήγουν να εκτείνονται σε όλο το πλάτος του βιβλίου. Παράλληλα, αυτές οι σελίδες είναι διάτρητες ανάλογα με τους αριθμούς των διαφόρων φρούτων και λιχουδιών, και έτσι το παιδί μπορεί να  ψηλαφίζει και να αριθμεί αργότερα. 

Σε τελική ανάλυση, το "Μια κάμπια πολύ πεινασμένη" θεωρώ πως είναι ένα βιβλίο που αξίζει την προσοχή μας καθότι έχει και όμορφη εικονογράφηση και εκπαιδευτικό σκοπό. Ο Ιάσονας αρχικά αρκούνταν στο να το ξεφυλλίζει και να ενθουσιάζεται με τις εικόνες και τα χρώματα. Σιγά, σιγά όμως μας είναι χρήσιμο στο να μάθουμε τους πρώτους μας αριθμούς. Για το λόγο αυτό είναι ένα από τα βιβλία που επέλεξα να πάρω μαζί μου στην Κρήτη, καθώς καλύπτει, όπως ανέφερα ήδη, ένα μεγάλο φάσμα ηλικιών και εκπαιδευτικών αναγκών. 

Και επειδή η διάσημη κάμπια προσφέρεται για πλήθος δραστηριοτήτων, σας προτείνω μια εύκολη και πολύ διασκεδαστική, ακόμα για τα πολύ μικρά παιδιά, δραστηριότητα. Τα μόνα υλικά που χρειάζεστε είναι:

  • Μια πατάτα κομμένη στη μέση 
  • Υγρά χρώματα ζαχαροπλαστικής, πράσινο (φτιάξτε το με μπλε και κίτρινο χρώμα) και κόκκινο
Χρησιμοποιήστε την πατάτα σαν σφραγίδα και τα χρώματα σαν μελάνια.Τα παιδιά θα διασκεδάσουν προσπαθώντας να αναπαραστήσουν την κάμπια με τον τρόπο αυτό! Επιπλέον, μπορούν να εξασκήσουν την λεπτή κινητικότητα και να μάθουν τα χρώματα.
An easy activity based on the book "A very hungry caterpillar "

Είμαι σίγουρη πως πολλοί από εσάς έχετε την κάμπια και περιμένω τις γνώμες σας. Προσωπικά, το μόνο αρνητικό που βρίσκω είναι ότι η κάμπια ενώ ξεκινά να τρώει πολύ υγιεινά στο τέλος καταλήγει να καταβροχθίζει τούρτες, σαλάμια και λοιπά! Εντάξει, ίσως είμαι αυστηρή αλλά τι να κάνουμε - είμαστε της υγιεινής διατροφής στο Mammyfesto! ;)   You May Also Like

0 comments

Είναι χαρά μας να ακούμε τις απόψεις, τις ιδέες και τις εντυπώσεις σας!