Ο ΝΑΝΟΣ ΔΕΝ ΚΟΙΜΑΤΑΙ, ΤΩΝ ASTRID LINDGREN & KITTY CROWTHER

by - Τετάρτη, Απριλίου 04, 2018

Πρόταση Βιβλίου

Η στήλη αυτή δημιουργήθηκε για να σας παρουσιάσουμε τα βιβλία που διαβάσαμε με τα μικρά μας και που αγαπήθηκαν τόσο από αυτά όσο και από εμάς.

Την αρχή θα κάνουμε με το γλυκό παραμύθι των Astrid Lindgren & Kitty Crowther,  «Ο νάνος δεν κοιμάται» από τις Εκδόσεις «Μάρτης» .

Μπορεί το όνομα της Astrid Lindgren να μη σας λέει κάτι, αλλά την Πίπη την Φακιδομύτη σίγουρα όλοι την έχετε ακούσει, διαβάσει και ίσως παίξει μαζί της. Αυτό είναι και το πιο γνωστό της παραμύθι  στην χώρα μας. Θεωρείται η πιο σημαντική συγγραφέας παιδικών βιβλίων στη Σουηδία αλλά και παγκοσμίως, καθώς τα βιβλία της έχουν πουλήσει περίπου 145 εκατομμύρια αντίτυπα σε όλο τον κόσμο.

Πρόταση Βιβλίου

Προς τιμήν της το 1967 καθιερώθηκε το Βραβείο Άστριντ Λίντγκρεν, το σημαντικότερο βραβείο παιδικού βιβλίου στο κόσμο, το οποίο απέσπασε το 2010 η  εικονογράφος Kitty Crowther.

Ο νάνος λοιπόν είναι ο μικρός τρυφερός ένοικος ενός αγροκτήματος που τα βράδια, ενώ όλοι κοιμούνται, περιφέρεται στους στάβλους και τα δωμάτια των ανθρώπων και τους καληνυχτίζει με τον δικό του τρόπο.

Το κείμενο, ευκολομνημόνευτο σαν παιδικό τραγούδι χάρη στις επαναλαμβανόμενες ρίμες, αποτίνει φόρο τιμής στο  υπέρτατο αγαθό της ίδιας της ύπαρξης και, συνάμα, διαχέεται από μια τρυφερή οπτική απέναντι σε κάθε έμβιο πλάσμα.

Πρόταση Βιβλίου

Η εικονογράφηση αναπαριστά πολύ πιστά το βορειοευρωπαϊκό τοπίο, αντανακλώντας την λάμψη του χιονιού τις παγωμένες ξάστερες νύχτες του χειμώνα.

Η Αλκμήνη αγαπά πολύ να χαζεύει τις εικόνες και να κάνει τους ήχους από τα ζωάκια που βλέπει σε κάθε σελίδα που γυρίζει. Έτσι το βιβλίο γίνεται εκπαιδευτικό με πολλούς τρόπους!

Πρόταση Βιβλίου

You May Also Like

2 comments

  1. Κορίτσια καλή αρχή!! Αγγελική μου χαίρομαι ιδιαίτερα που σε βλέπω ξανά super ενεργή 😊 φυσικά πιά με βασικό ρόλο αυτόν της μανούλας!
    Όσο για το βιβλίο μου φάνηκε εξαιρετικά ενδιαφέρον και θα το αναζητήσω!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Είναι χαρά μας να ακούμε τις απόψεις, τις ιδέες και τις εντυπώσεις σας!