ΙΔΕΕΣ ΚΑΙ ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ!

by - Δευτέρα, Ιουνίου 01, 2020

Η ανάγκη για δημιουργική απασχόληση των παιδιών, δεν σταματά το καλοκαίρι! Έτσι και εμείς αποφασίσαμε να προμηθευτούμε τα απαραίτητα για τις καλοκαιρινές μας χειροτεχνίες και κατασκευές. Όλα τα υλικά τα βρήκα στο ηλεκτρονικό κατάστημα του Βιβλιοπωλείου Τετράγωνο, το οποίο έχει ένα πολύ ενημερωμένο τμήμα τμήμα χειροτεχνίας.  

Πάμε λοιπόν να δούμε μαζί τις δραστηριότητες που κάναμε με τις προμήθειές μας;

Ζωγραφική σε φούσκες!

Μπορείτε να αναρωτιέστε γιατί διάλεξα δακτυλομπογιές αντί για ακρυλικά χρώματα ή νερομπογιές αλλά η απάντηση είναι απλή! Οι δακτυλομπογιές είναι γενικά σχετικά πιο αραιές από τα ακρυλικά χρώματα και έτσι δεν χρειάζονται πολύ νερό. Εννοείται πως τις χρησιμοποιούμε τόσο με το δάκτυλο όσο και με τα πινέλα μας. 
Για την δραστηριότητα με τις φούσκες, χρειαζόμαστε επιπλέον ένα φύλλο με φούσκες από αυτά που χρησιμοποιούνται για να προστατεύουν τα περιεχόμενα ενός δέματος. Στα παιδάκια θα αρέσει πολύ να ζωγραφίσουν πάνω στις φούσκες εξαιτίας της υφής τους. Προαιρετικά, κάτω από το διάφανο φύλλο με τις φούσκες μπορείτε να τοποθετήσετε χρωματιστά σχήματα που θα κόψετε οι ίδιοι είτε τα παιδιά και να τους ζητήσετε να ακολουθήσουν τα χνάρια του σχήματος. Είμαι σίγουρη πως τα παιδιά θα απολαύσουν αυτήν τη δραστηριότητα!Υλικά που θα χρειαστείτε: δακτυλομπογιές, ένα φύλλο με φούσκες.
Προαιρετικά: Χρωματιστα φύλλα canson από τα οποία θα κόψετε διάφορα σχήματα, ψαλίδι 

Δραστηριότητες με Post-it

Με τα χαρτάκια ποστ-ιτ έχω σκαρφιστεί χίλιες δύο διαφορετικές δραστηριότητες! Εδώ όμως θα σας προτείνω δύο τις οποίες έχουμε ήδη κάνει με τον Ιάσονα:

Συμπλήρωσε τη σειρά
Βάλτε τα χρωματιστά πόστ ιτ στη σειρά χρησιμοποιώντας ένα μοτίβο πάντα. Για παράδειγμα κίτρινο, κίτρινο, πράσινο, κίτρινο, κίτρινο, πράσινο
Στη θέση του τελευταίου ποστ-ιτ αφήστε κενό και ζητήστε από το παιδί να συμπληρώσει το σωστό χρώμα.
Ανεβάστε το επίπεδο δυσκολίας αφήνοντας περισσότερα κενά ή κάνοντας ένα πιο πολύπλοκο μοτίβο, χρησιμοποιώντας τα χρωματιστά ποστ-ιτ σε συνδυασμό με σφραγίδες!
Υλικά που θα χρειαστείτε: χρωματιστά post-it
Προαιρετικά: σφραγίδες

DIY Memo: Χρησιμοποιήστε τα ποστ-ιτ για να κρύψετε ζευγάρια από διαφορετικές σφραγίδες. Με αυτόν τον τρόπο έχετε φτιάξει στο λεπτό το δικό σας memo game! 


Υλικά που θα χρειαστείτε: post-it, σφραγίδες με διαφορετικά σχέδια

Φυσικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα ποστ ιτ με άπειρους τρόπους, όπως σας είπα, παίζοντας τρίλιζα, κάνοντας μικρούς ανεμόμυλους, παίζοντας μάντεψτε ποιος είσαι, ή ακόμα χρησιμοποιώντας τα ως μίνι μπλοκ ζωγραφικής. Το μικρό τους μέγεθος τα καθιστά ιδανικά για να απασχολήσετε το παιδί σας δημιουργικά σε μια καφετέρια ή σε ένα εστιατόριο!

Δροσερά πον πον!


Χρησιμοποιώντας μια θήκη για γρανίτες, κάντε ξυλάκια παγωτό χρησιμοποιώντας χρωματιστά ξυλάκια και πον πον. Τοποθετείστε νερό και πον πον στις θήκες για τις γρανίτες. Βάλτε τα χρωματιστά ξυλάκια και αφήστε στις γρανίτες στην κατάψυξη. 
Μετά από μερικές ώρες τα δροσερά πον πον είναι έτοιμα για παιχνίδι! Χρησιμοποιήστε τα σαν αισθητηριακό υλικό, δοκιμάστε να τα ξεπαγώσετε με ζεστό νερό ή αλάτι. Μπορείτε ακόμα να κεράσετε γρανίτες αρκουδάκια και πάσης φύσεως κουκλάκια! 

*Σε περίπτωση που δεν έχετε θήκες για γρανίτες μπορείτε να χρησιμοποιήσετε παγοθήκες!

Υλικά που θα χρειαστείτε: χρωματιστά πον πον και ξυλάκια, θήκες για γρανίτες ή παγοθήκες.

Ξυλόβομβες!


Αν δεν γνωρίζετε ήδη τις ξυλόβομβες είμαι σίγουρη πως θα σας ενθουσιάσουν! Η συγκεκριμένη δραστηριότητα θα έλεγε κανείς πως είναι STEM, μιας και στην ουσία πρόκειται για κατασκευή ξύλινων δομών με τα ξυλάκια παγωτού, που συγκρατούνται χάρη στην ισορροπία των τάσεων που ασκούνται στις συνδέσεις τους. Τα μικρότερα παιδάκια θα διασκεδάσουν άπειρα πετώντας τις ξυλόβομβες και βλέποντάς τες να εκρήγνυνται όταν ακουμπήσουν το δάπεδο. Τα μεγαλύτερα όμως θα απασχοληθούν ώρες κατασκευάζοντάς τες! Και εδώ σας έχω το απόλυτο μυστικό για να τις φτιάξετε εύκολα: Απλώς φτιάξτε τες στον καναπέ! Η σχετικά μαλακή επιφάνεια του καναπέ θα σας επιτρέψει να λυγίζετε πιο εύκολα τα ξυλάκια. 
Στις παρακάτω φωτογραφίες θα δείτε με πια σειρά μπορείτε να βάλετε τα ξυλάκια για να φτιάξετε δύο ειδών ξυλόβομβες. Φυσικά μπορείτε πάντα να αυτοσχεδιάσετε!
Υλικά που θα χρειαστείτε: χρωματιστά ξυλάκια


Bubble Sticks

Δεν χρειάζεται να αγοράσετε σαπουνόφουσκες αφού μπορείτε έχοντας σύρματα πίπας να φτιάξετε τα δικά σας bubble sticks και μάλιστα σε ό,τι σχήμα θέλετε! Χρησιμοποιήστε δύο σύρματα πίπας για να κάνετε τις λαβές, έτσι ώστε να είναι πιο σταθερή η κατασκευή σας.


Οι φούσκες που κάνουν είναι τέλειες και μεγάλες! Δυστυχώς ο Ιάσονας δυσκολεύεται ακόμα να κάνει φούσκα...Αλλά έχουμε όλο το καλοκαίρι μπροστά, που θα πάει, θα τα καταφέρει!Ζωγραφική στα τζάμια! 

Οι μαρκαδόροι γυαλιού είναι μια σίγουρη επένδυση για το καλοκαίρι, πιστέψτε με! Ιδιαίτερα αν τα μικρά σας αγαπούν τη ζωγραφική, είμαι σίγουρη πως θα λατρέψουν τη ζωγραφική στα τζάμια όσο εσείς ρεμβάζετε στο μπαλκόνι. 


Υλικά που θα χρειαστείτε: μαρκαδόροι για γυαλί

Ουρές γοργόνων!

Η χειροτεχνία αυτή είμαι σίγουρη πως θα ενθουσιάσει όλους του γοργονόφιλους! Χρησιμοποιώντας 3 ξυλάκια παγωτού και μια κόλλα φτιάξτε ένα τρίγωνο. Στη συνέχεια ζητήστε από τα παιδιά να κάνουν με τις δακτυλομπογιές, δαχτυλιές με χρώμα τυρκουάζ (ανακατεύοντας πράσινη + μπλε + λίγο λευκή μπογιά)  πάνω σε λευκή κόλλα χαρτιού. Στη συνέχεια, αφού οι δακτυλομπογιά στεγνώσει, χρησιμοποιήστε έναν χρυσό μαρκαδόρο για να σχηματίσετε τα λέπια της ουράς πάνω στο χαρτί που ζωγραφίσατε. Κόψτε το ζωγραφισμένο χαρτί σας στο σχήμα του τριγώνου και κολλήστε το στα ξυλάκια. Ζωγραφίστε την άκρη της ουράς με χρυσό μαρκαδόρο πάνω σε λευκό χαρτί. Κόβετε το σχήμα και κολλήστε το στην άκρη του τριγώνου. 


Η συγκεκριμένη δραστηριότητα επειδή έχει πολλά στάδια, είναι ιδανική για παιδάκια νηπιαγωγείου. 

Υλικά που θα χρειαστείτε: πράσινα και μπλε ξυλάκια παγωτού, λευκή κόλλα χαρτί/canson, δακτυλομπογιές, χρυσός μαρκαδόρος, κόλλα τύπου ατλακόλ, ψαλίδι

Πώς σαν φάνηκαν οι δραστηριότητες για το καλοκαίρι; Σε περίπτωση που θέλετε να τις κάνετε και εσείς σας ετοίμασα τη λίστα με τα υλικά που χρειάζονται:

Λίστα Υλικών Για Δημιουργική Απασχόληση:


Όπως είδατε, για να απασχολήσουμε δημιουργικά τα μικρά μας, δεν χρειάζονται οι άπειρες προμήθειες. 
Με λίγα και στοχευμένα υλικά μπορούμε να κάνουμε πλήθος δραστηριοτήτων και χειροτεχνιών. Το μόνο που χρειάζεται είναι όρεξη και φαντασία!

Καλές καλοκαιρινές δραστηριότητες σε όλους μας λοιπόν!


You May Also Like

0 comments

Είναι χαρά μας να ακούμε τις απόψεις, τις ιδέες και τις εντυπώσεις σας!