SENSORY SPACE BIN & Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΑΙΣΘΗΤΗΡΙΑΚΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ

by - Τρίτη, Απριλίου 14, 2020

Το διάστημα έχει αρχίσει ήδη να μας συναρπάζει! Ήθελα από καιρό να κάνουμε ένα όμορφο sensory bin με διαστημικό θέμα και πάντα κολλούσα σε δύο πράγματα: με τι θα το γεμίσω και τι παιχνιδάκια θα του βάλω μέσα. 
Σε ό,τι αφορά στο πρώτο πρέπει να σας πω πως αποφεύγω να βάφω τα υλικά που χρησιμοποιώ στα αισθητηριακά δοχεία. Ήθελα λοιπόν, ένα υλικό εκ φύσεως μαύρο. Οι σπόροι τσία ήταν ακριβώς αυτό που έψαχνα. Δεν μου αρέσουν καθόλου στη μαγειρική ή τη ζαχαροπλαστική, οπότε έπρεπε με κάποιο τρόπο να ξεφορτωθώ το σακουλάκι το οποίο είχα αγοράσει για να τους δοκιμάσω. Ευτυχής συγκυρία ήταν οι πούλιες με ασημί φεγγάρια και χρυσά αστεράκια που βρίσκονταν στο απόθεμα των υλικών χειροτεχνίας που έχουμε. Όλα αυτά μαζί έκαναν το ιδανικό διαστημικό "γέμισμα".


Μέσα ρίξαμε τις μινιατούρες με θέμα το διάστημα τις οποίες βρήκαμε στο Independent Living . Οι μινιατούρες ήταν πραγματικά αυτές που έκαναν τη διαφορά. Είναι μπόλικες (10 στον αριθμό), περιλαμβάνουν ένα πλήθος διαφορετικών αντικειμένων που αναφέρονται στα διαστημικά ταξίδια και αυτό έκανε το παιχνίδι μας αφορμή για συζήτηση γύρω από τους αστροναύτες, τα διαστημόπλοια και τους πλανήτες. Ήταν πολύ βοηθητικό το γεγονός πως κάτω από κάθε μινιατούρα αναγράφεται ακριβώς αυτό που αναπαριστά. 


Το παιχνίδι μας εμπλουτίστηκε και με το βιβλίο το Εξερευνώντας το Ηλιακό μας Σύστημα από Ελληνοεκδοτική

Στον μικρό άρεσε πολύ το διαστημικό θέμα: Διασχίσαμε με το Moon Rover το φεγγάρι και κάναμε ταξίδι με το διαστημικό αεροσκάφος σε όλους τους πλανήτες του ηλιακού συστήματος! Επισκέφτηκαμε τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό,διότι αν δεν το προσέξατε υπάρχει και αυτός σε μινιατούρα (είναι αυτό που μοιάζει με δορυφόρο)! Και μάθαμε ότι λόγω του ότι ο ΔΔΣ κατοικείται μόνιμα από όταν μπήκε σε τροχιά γύρω από τη Γη, υπάρχει συνεχής ανθρώπινη παρουσία στο διάστημα! 


Το αισθητηριακό παιχνίδι λειτουργεί πάντα ως γόνιμο έδαφος για την ανάπτυξη του παιδιού σε πολλαπλά επίπεδα. Είναι επιπλέον μια καλή ευκαιρία για εμάς τους γονείς να συμμετέχουμε στο παιχνίδι των μικρών μας, παρέχοντάς τους πληροφορίες και γνώσεις οι οποίες τροφοδοτούν την παιδική περιέργεια και ανοίγουν νέους ορίζοντες εξερεύνησης γι'αυτά. Κοινώς, το αισθητηριακό παιχνίδι είναι πάντα μια καλή λύση παιχνιδιού και όσοι δεν το έχετε δοκιμάσει σας παροτρύνω να το κάνετε! Αν δεν είστε ανεκτικοί στην ιδέα να λερωθεί το δωμάτιο ή το σαλόνι με τα υλικά που θα χρησιμοποιήσετε, τώρα που ανοίγει σιγά σιγά ο καιρός μπορείτε να το δοκιμάσετε στο μπαλκόνι ή την αυλή σας. 

Η θεματολογία μπορεί πάντα να ποικίλλει! Τα υλικά που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είναι άπειρα όπως πομ πομ, ρύζι, άμμος, φακές, νερό και άλλα πολλά. Οι μινιατούρες μπορούν να εμπλουτίσουν τα αισθητηριακά δοχεία αλλά και να αποτελέσουν από μόνες τους ένα καλό εκπαιδευτικό υλικό για το θέμα που θα επιλέξετε. Τέλος, μπορεί να χρειαστεί να εφοδιαστείτε με δυο τρία εργαλεία όπως λαβές, τσιμπίδες, κουτάλες, τα οποία θα κάνουν το παιχνίδι πιο ενδιαφέρον και θα εξασκήσουν την λεπτή κινητικότητα του παιδιού. Σε όλα αυτά, προσθέστε λίγη φαντασία και το πιο απολαυστικό παιχνίδι είναι έτοιμο να ξεκινήσει!


You May Also Like

0 comments

Είναι χαρά μας να ακούμε τις απόψεις, τις ιδέες και τις εντυπώσεις σας!