ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑΣ ΤΟΙΧΟΣ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ, ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ

by - Σάββατο, Απριλίου 11, 2020

Υπάρχει ένας τοιχος στη μέση αυτού του βιβλίου. Ένας τοίχος σαν και αυτούς που υψώνονται στο μυαλό μας και στις συνειδήσεις μας. Δεν μας επιτρέπουν να δούμε πέρα από αυτούς. Μας κάνουν να αισθανόμαστε ασφάλεια, αλλά ταυτόχρονα μας απομονώνουν, μας κρατούν μακρυά από καινούργιες εμπειρίες, από τη γνώση, την περιπέτεια και την  κατ'επέκταση την ίδια τη ζωή. 


Ο φόβος φυλάει τα έρμα και ο μικρός ιππότης που πρωταγωνιστεί στην υπέροχη αυτήν ιστορία του Jon Agee, φοβάται... Φοβάται πολύ. Γι' αυτό και αισθάνεται ασφαλής στην αριστερή πλευρά του βιβλίου που προστατεύεται από τον τοίχο και τον γίγαντα που υπάρχουν στη δεξιά πλευρά. 

"Αυτή η πλευρά του βιβλίου είναι ασφαλής"


Τόσο πεποισμένος είναι για αυτό, που δεν βλέπει τον κίνδυνο που παραμονεύει. Ο  αφηγητής μας- ο ιππότης - δεν βλέπει τι γίνεται πίσω από την πλάτη του! Τα ίδια του τα πιστεύω καταρρέουν και οι αντιλήψεις πάνω στις οποίες χτίστηκε ο τοίχος του ανατρέπονται!


Τι μπορώ να σας πω για αυτό το βιβλίο. Από την πρώτη φορά που το διαβάσαμε μας ενθουσίασε ειλικρινά. Το κείμενο με τις εικόνες συνδιαλέγονται με έναν τόσο έξυπνο τρόπο, κάνοντας τον μικρό αναγνώστη να προβληματιστεί με την άγνοια και του ιππότη και τις αντιλήψεις του. Εξάλλου, η άλλη πλευρά δεν είναι τόσο κακή όσο αυτός ισχυρίζεται...


Το ήξερα από την αρχή πως πρόκειται για ένα μικρό διαμαντάκι και η βράβευση του βιβλίου από τα βραβεία BolognaRagazzi 2020, από τα πιο τιμητικά διεθνή βραβεία παιδικών βιβλίων, επιβεβαίωσαν την άποψή μου. 

Όπως χαρακτηριστικά έγραψε η κριτική επιτροπή:

«Οι εικόνες διαψεύδουν το κείμενο σε αυτό το έξυπνο, πνευματώδες και δυνατό εικονογραφημένο βιβλίο, στο οποίο ένας μικροσκοπικός λευκός ιππότης πιστεύει πως ο τοίχος που υψώνεται σε κάθε σελίδα θα τον προστατεύσει από τους κινδύνους της άλλης πλευράς. Οι χαρακτήρες, που θυμίζουν καρτούν, ανατρέπουν με την κινήσεις του σώματός τους όσα είχε αντιληφθεί λανθασμένα ο μικρός ιππότης.»


Πραγματικά, αυτό το βιβλίο αξίζει 100% την προσοχή σας! Είμαι σίγουρη πως δεν θα σας απογοητεύσει! Αναζητήστε το εδώ και θα με θυμηθείτε ;)

~M

You May Also Like

0 comments

Είναι χαρά μας να ακούμε τις απόψεις, τις ιδέες και τις εντυπώσεις σας!