ΒΙΒΛΙΟ & ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ: Ο ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ, ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

by - Δευτέρα, Μαρτίου 09, 2020

Να ΄μαστε πάλι εδώ με ένα ακόμα υπέροχο βιβλίο που μας ενέπνευσε όχι μία αλλά πολλές δραστηριότητες! Ο δεύτερος ουρανός , από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, είναι σίγουρα από τις πιο αισιόδοξες ιστορίες που έχουμε διαβάσει. 


Μια ιστορία για την επιμονή και τη θέληση. Για τα όνειρα, που όσο ακατόρθωτα και αν φαντάζουν, μπορούνε πάντα, αν έχουμε την πίστη που χρειάζεται, να πραγματοποιηθούν. Ακόμα και με τον πιο απροσδόκητο τρόπο!


Το βιβλίο, μας ενθουσίασε και για την εικονογράφησή του με ακουαρέλες, η οποία συνοδεύει με τον πιο ιδανικό τρόπο αυτήν την τόσο γλυκιά ιστορία. 


Και μιας και πρωταγωνιστής είναι ο Γκίλμπερτ ένας μικρός αυτοκρατορικός πιγκουίνος, σκέφτηκα πως ευκαιρία είναι να μάθουμε λίγα πραγματα για τα φοβερά αυτά πλάσματα!
Αρχικά λοιπόν, έφτιαξα ένα παζλ από χαρτόνι, με τα μέρη του σώματος του πιγκουίνου. Ο Ιάσονας μου έλεγε το ράμφος του πιγκουίνου "μύτη" και τότε του εξήγησα πως αυτό που του μοιάζει σαν μύτη, είναι το ράμφος του πιγκουίνου, δηλαδή το στόμα του. Και έτσι λέμε το στόμα όλων των πουλιών. 

"Δηλαδή ο πιγκουίνος είναι πουλί" με ρώτησε. Και έτσι έμαθε ότι οι πιγκουίνοι είναι μεν πουλιά αλλά δεν πετάνε, αντιθέτως είναι δεινοί κολυμβητές. Τα φτερά τους δε, ονομάζονται αλλιώς πτερύγια, γιατί είναι μικρά και τους βοηθούν πολύ στο κολύμπι και στις βουτιές! 
Για τη συνέχεια φτιάξαμε και πάλι με χαρτόνι, ένα ακόμα παζλ με σφηνώματα τεσσάρων διαφορετικών ειδών πιγκουίνων: του πιγκουίνου του Μαγγελάνου, του πιγκουίνου Γκεντού, του αυτοκρατορικού πιγκουίνου (που είναι και το μεγαλύτερο είδος) και τέλος του πιγκουίνου Μακαρόνι! 
Τις φιγούρες των διαφορετικών ειδών τις βρήκα στο διαδίκτυο . Τις εκτύπωσα και τις κόλλησα στο χαρτόνι το οποίο είχα κόψει στη σιλουέτα κάθε πιγκουίνου.


Μια ακόμα δραστηριότητα ήταν να φτιάξουμε εμείς τη φιγούρα του Γκίλμπερτ, του νεοσσού που πρωταγωνιστεί στην ιστορία του βιβλίου. Εγώ έκοψα τη μορφή του μικρού πιγκουίνου στο χαρτόνι. Στη συνέχεια, οριοθέτησα με μαρκαδόρο τις περιοχές που το σώμα του Γκίλμπερτ είναι λευκό και μαύρο αντίστοιχα. Βάλαμε στο χαρτόνι κόλλα χειροτεχνίας και ο Ιάσονας, έριχνε λευκό και μαύρο αλάτι σχηματίζοντας έτσι τον Γκίλμπερτ. Το αλάτι που περίσσεψε το ρίψαμε σε ένα δοχείο και προσπαθήσαμε να γράψουμε με το δάκτυλο το γράμμα Π με το οποίο ξεκινάει η λέξη "Πιγκουίνος" αλλά και η λέξη "Πτηνό".


Αυτά με τους πιγκουίνους! Για πείτε μου, έχετε καμμιά πρόταση για δραστηριότητες με άλλα ζωάκια ή πουλάκια;

You May Also Like

0 comments

Είναι χαρά μας να ακούμε τις απόψεις, τις ιδέες και τις εντυπώσεις σας!