ΜΙΚΡΟΒΙΑ - ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΜΕ DIY ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ

by - Πέμπτη, Μαρτίου 12, 2020

Τα μικρόβια είναι πιο επίκαιρα από ποτέ! Όταν έκλεισαν τα σχολεία στην Ελλάδα, λόγω της έξαρσης του κορωνοϊού Covid-19, ο μικρός με ρωτούσε συνέχεια γιατί έγινε αυτό. 
Του εξήγησα πως τα σχολεία έκλεισαν για να μην αρρωστήσουμε από έναν ιό. Ο ιός είναι ένα μικρόβιο, ένας δηλαδή μικροσκοπικός οργανισμός, τόσο μικρός που χρειαζόμαστε ειδικά όργανα για τον δούμε: τα μικροσκόπια. Και όταν αυτός "μπαίνει" στο σώμα μας τότε μπορεί να έχουμε πυρετό και να βήχουμε. Τα μικρόβια δε, μπορούν να κολλήσουν από τον έναν οργανισμό, στον άλλο. Έτσι λοιπόν,για να το αποφύγουμε αυτό, πρέπει να μην πηγαίνουμε σε μέρη με πολύ κόσμο (όπως το σχολείο), να πλένουμε τα χέρια μας, να τρώμε και να κοιμόμαστε καλά! Φαίνεται πως κάτι κατάλαβε!


Με όλες αυτές τις απορίες που είχε, σκέφτηκα πως θα ήταν πολύ χρήσιμο να κάνουμε κάποιες δραστηριότητες σχετικές με τα μικρόβια και την προσωπική υγιεινή.
Και έτσι να λοιπόν η πρώτη μας σχετική δραστηριότητα! 
Ένα μικροσκόπιο, φτιαγμένο από χαρτόνι και ρολό από χαρτί υγείας! Είναι πανεύκολο πραγματικά. 


Ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες αν θέλετε να το φτιάξετε και εσείς!

Υλικά για το μικροσκόπιο:

1 χαρτόνι διαστάσεων 10εκ χ 27εκ
2 μικρά ορθά τρίγωνα από χαρτόνι(βάση 6εκ, ύψος 4εκ)
1 μικρούς κύκλους από χαρτόνι (διαμέτρου περ. 1,5εκ) 
1 ρολό χαρτιού υγείας

Εργαλεία

1 χάρακας
1 μολύβι
1 κοπίδι
κόλλα σιλικόνης
1 κόκκινο μαρκαδόρο (προαιρετικά

 Ξεκινήστε τσακίζοντας το χαρτόνι στα τρία με τη βοήθεια του χάρακα. Από κάτω προς τα πάνω μετρήστε 10εκ, 10εκ και 7 εκ. και τραβάτε με το μολύβι τις εγκάρσιες γραμμές στις αποστάσεις αυτές. Τσακίζετε το χαρτόνι στις γραμμές, έτσι ώστε η βάση του μικροσκοπίου είναι είναι 10 εκ., άλλα 10εκ. ο "κορμός" του και 7εκ. το πάνω μέρος όπου θα βάλουμε τον φακό, δηλαδή το ρολό από χαρτί υγείας. 
Σχηματίστε με το μολύβι το περίγραμμα από το ρολο. Κόψτε τον κύκλο και τοποθετήστε το ρολό. Το μικροσκόπιό σας είναι σχεδόν έτοιμο! Κολλήστε τα δύο τρίγωνα στις ακριανές γωνίες έτσι ώστε να σταθεροποιηθεί η βάση (βλέπε φώτο).
Κολλήστε και τα δύο χαρτονένια κυκλάκια μεταξύ τους και κολλήστε τα πάλι στο μικροσκόπιο αυτή τη φορά. Αυτά θα είναι το ζουμ του φακού σας! Αν θέλετε μπορείτε να βάψετε κόκκινα. Και τώρα μπορείτε να παρατηρήσετε τα μικρόβιά σας. Α ναι... Ξέχασα να σας πω για αυτά! Ζωγράφισα και μερικά μικρόβια σε πλακάκια από χαρτόνι για να ολοκληρωθεί το παιχνίδι μας. Τις μορφές των μικροβίων τις είδα σε αυτό το καταπληκτικό βιντεάκι για το πως λειτουργει το ανοσοποιητικό μας που προορίζεται για παιδιά. 


Αν θέλετε μπορείτε να ζωγραφίσετε και εσείς τις φιγούρες και έτσι να παρατηρήσετε  με τα παιδιά πως είναι στην πραγματικότητα τα διάφορα μικρόβια!

You May Also Like

0 comments

Είναι χαρά μας να ακούμε τις απόψεις, τις ιδέες και τις εντυπώσεις σας!