ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ

by - Δευτέρα, Μαρτίου 02, 2020

Ένα από τα πιο πρόσφατα αναγνώσματά μας είναι το Αριστούργημα, ένα ευρηματικό βιβλίο για τις τέχνες από τις εκδόσεις Πατάκη. 


Η ιστορία μας ταξιδεύει σε διαφορετικούς καλλιτέχνες με τους οποίους εμείς ως αναγνώστες, μοιραζόμαστε  την αιώνια ανασφάλεια σχετικά με την αξία της δημιουργίας. Είναι άραγε ένα αριστούργημα; 
Τελικά, στο κάδρο ενός φωτογράφου όλα ενώνονται και το αριστούργημα είναι εκεί, μπροστά στα μάτια μας! Οι τίτλοι τέλους πέφτουν και οι πρωταγωνιστές έχουν συμβάλλει ο καθένας με τον τρόπο του στην καλλιτεχνική δημιουργία.


Αφού το διάβάσαμε και το ξαναδιαβάσαμε , είχαμε την αφορμή να μιλήσουμε με τον μικρό για τα διαφορετικά είδη τέχνης και φυσικά να κάνουμε και "πρακτική εξάσκηση" σε κάποια από αυτά. Παίξαμε μουσική με τα μουσικά μας όργανα, χορέψαμε και φυσικά ζωγραφίσαμε. 
Σχετικά με την ζωγραφική, πρέπει να σας πω πως έχουμε εστιάσει σε αυτήν πολύ τελευταία, καθώς η ίδια αποτελεί μια τόσο σημαντική μορφή έκφρασης για τα παιδιά. Η ζωγραφική δεν είναι απλώς ένας τρόπος απασχόλησης του παιδιού. Είναι πολλά περισσότερα, καθώς μέσα από αυτή, το παιδί μας “μιλά” για όλα αυτά που δεν εκφράζονται με λέξεις. 


Πρόσφατα, μπήκα στον πειρασμό να ψάξω τα στάδια της ζωγραφικής ανάλογα με την ηλικία του παιδιού, παρόλο που δεν είμαι καθόλου αυτής της φιλοσοφίας. Κάθε παιδί έχει τους δικούς του ρυθμούς, κατακτά τους τις δικές του κορυφές στον δικό του χρόνο. Τι σημασία έχει και αν ο Ιάσονας ζωγραφίζει γραμμές και δεν οριοθετεί το σχέδιό του στα προσχεδιασμένα περιγράμματα; Θα το κάνει όταν ενδιαφερθεί για αυτό. 

To σημαντικό είναι να δίνουμε την ευκαιρία στα μικρά μας να εκφράζονται μέσω της ζωγραφικής συχνά. Για να μην πω συνέχεια. Τα παιδιά, μας μιλούν μέσω των υπέροχων ιχνογραφημάτων τους. Τα χρώματα και οι μπογιές είναι για αυτά ο δρόμος, η επιφάνεια της ζωγραφικής, ο χώρος. Πρέπει απλώς να τα αφήσουμε να περιπλανηθούν!


Ωστόσο, το ίδιο μπορώ να πω πως ισχύει με όλες τις τέχνες. Είναι ένας τρόπος ανθρώπινης δημιουργικής έκφρασης και για αυτό είναι χρήσιμο να παιδιά να "εκτείθενται" σε αυτές σε κάθε ευκαιρία. 
Αλήθεια εσείς πόσο συχνά "εκτείθεστε" στην τέχνη; Σε κάθε περίπτωση, το βιβλίο "Αριστούργημα" είναι σίγουρα μια καλή ευκαιρία για να μιλήσετε για αυτήν. 

Προτεινόμενες ηλικίες: +4 ετών. Μην ξεχνάμε όμως πως το ενδιαφέρον του παιδιού για ένα βιβλίο δεν έχει να κάνει απαραίτητα με την ηλικία του...!


~Μαρία

You May Also Like

0 comments

Είναι χαρά μας να ακούμε τις απόψεις, τις ιδέες και τις εντυπώσεις σας!