Η ΩΡΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΑΦΗΓΗΣΗΣ

by - Κυριακή, Οκτωβρίου 27, 2019Από όταν γίναμε μαμάδες, η αφήγηση ιστοριών και παραμυθιών έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Τόσο μέσω εικονογραφημένων ιστοριών όσο και αποκλειστικά προφορικών διηγήσεων, τα παραμύθια είναι εξαιρετικά σημαντικά για την συναισθηματική ανάπτυξη των παιδών, την κοινωνικοποίησή τους και την γενικότερη εκπαίδευσή τους. 

Ιδιαίτερα η προφορική αφήγηση ιστοριών, λαϊκών και κλασικών παραμυθιών συνιστά ένα υπέροχο εργαλείο για την πυροδότηση της φαντασίας των μικρών μας. Σκεφτείτε το: το παιδί μέσα από μια προφορικά ειπωμένη ιστορία πρέπει να μορφοποιήσει στο μυαλό του τους ήρωες και το σκηνικό στο οποίο εξελίσσεται. H ουσία του παραμυθιού βρίσκεται στην φαντασιακή του υπόσταση και αυτή διατηρείται στο έπακρο μέσω της προφορικής αφήγησης. 


Παράλληλα, μέσα από τη χρήση των αλληγοριών που υπάρχουν σε αυτές τις αφηγήσεις το μικρό παιδί έρχεται για πρώτη φορά αντιμέτωπο με σύνθετα ζητήματα και πολύπλοκες έννοιες. Βιώνει από μια ασφαλή απόσταση πολύπλοκα συναισθήματα μέσα από μια διαδικασία που συμβάλλει στην προσωπική τους συναισθηματική ωρίμανση. 

Μα μια όμορφη ιστορία μπορεί να γίνει και μια θαυμάσια ευκαιρία για σύνδεση με το παιδί μας. Με τον έχουμε σχεδόν καθιερώσει τις αφηγήσεις αυτές αγκαλιά στον καναπέ το απόγευμα. Είναι κάτι σαν το δικό μας τελετουργικό. Εγώ προσπαθώ μέσα από μια όσο μπορώ καλύτερα πιο πλούσια αφήγηση να τον κάνω να συμμετέχει ενεργά κατά ένα τρόπο στην αφήγηση. Η αλήθεια είναι πως φαίνεται να το απολαμβάνει πραγματικά! Έχετε δοκιμάσει ποτέ κάτι ανάλογο με τα μικρά σας;

Αν ναι, αλλά έχετε αντιληφθεί πως το παιδί δεν δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την προφορική αφήγηση, αυτό μπορεί να συμβαίνει για δύο λόγους :
  • Δεν μπορεί να κατανοήσει την ιστορία: Το παιδί από τα 2 έτη αρχίζει να αντιλαμβάνεται τον αλληγορικό λόγο. Μήπως τα παραμύθια που διαλέγετε για να του αφηγηθείτε είναι αρκετά σύνθετα, πολύπλοκα και με πολλούς συμβολισμούς. Μπορείτε να ξεκινήσετε την αφήγηση χρησιμοποιώντας μικρές απλές ιστορίες εμπνευσμένες από την καθημερινότητα σας . 
  • Μονότονη αφήγηση: Ακόμα και η πιο απλή ιστορία μπορεί να γίνει εκπληκτική αν την εμπλουτίσετε με την διαφοροποίηση στον τόνο της φωνής σας ανάλογα με την κατάσταση και τον ήρωα, προσθέτοντας στην αφήγηση λεπτομέρειες για τους ήρωες, τον τόπο ή τον χρόνο που εκτυλίσσεται, οι οποίες θα κάνουν την φαντασία του παιδιού να ενεργοποιηθεί ακόμα περισσότερο. 

Γενικότερα, ένα καλό παραμύθι απαρτίζεται από αρχή, μέση και τέλος. Μέσα σε αυτό υπάρχουν πάντα οι ήρωες, ένα γεγονός που δίνει το έναυσμα να ξετυλιχθεί η ιστορία μας, τις προσπάθειες των ηρώων για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα και φυσικά τις συνέπειες των πράξεών τους. Έχοντας μια καλή ιστορία για να διηγηθούμε, είναι πολλά αυτά που μπορούμε να κάνουμε για να κάνουμε την προφορικά αφήγηση ακόμα πιο ενδιαφέρουσα:

1. Ήρωες της ιστορίας μας γίνονται οικεία προς το παιδί πρόσωπα ή ακόμα και το ίδιο!

2. Μπορούμε να βάλουμε το μικρό μας να συμμετέχει ενεργά στην εξέλιξη της ιστορίας αποφασίζοντας το ίδιο για το πώς πρέπει να ενεργήσει ο ήρωας σε μια δεδομένη στιγμή.

3. Το παραμύθι μας μπορεί να "παιχτεί" από το παιδί χρησιμοποιώντας φιγούρες και παιχνίδια με τα οποία ασχολείται καθημερινά. Αντίστροφα, μπορείτε να σκαρώνετε ιστορίες με ήρωες τα αγαπημένα παιχνίδια του έτσι ώστε μετάπειτα να αποτελέσουν τη βάση για ένα συμβολικό παιχνίδι!

Αν λοιπόν έχετε πειστεί για τα ωφέλη της αφήγησης δεν έχετε παρά να την εντάξετε στην καθημερινότητά σας με τα παιδιά. Και αν δεν είστε καλοί στο να σκαρφίζεστε ιστορίες, μην ανησυχείτε γιατί Η θεία Λένα είναι εδώ. Μέσα από την πιο γνωστή παιδαγωγό της χώρας μας, την βραβευμένη από την Ακαδημία Αθηνών Αντιγόνη Μεταξά, μπορούμε να μάθουμε τις πιο όμορφες ιστορίες που γράφτηκαν ποτέ σε ένα βιβλίο.Δεν νομίζω πως χρειάζεται να σας πω περισσότερα για τη γνωστή ως θεία Λένα, Αντιγόνη Μεταξά. Οι πιο παλιοί είμαι σίγουρη πως ανυπομονούσαν για τις ραδιοφωνικές της εκπομπές και τα παραμύθια της. Προσωπικά, αν και γεννήθηκα αρκετά χρόνια αφότου η ίδια έφυγε από τη ζωή, θυμάμαι ακόμα αυτό το καφέ χοντρό βιβλίο γεμάτο με παραμύθια, ιστορίες, ποιήματα και γρίφους. Ήταν ένα από 53 υπέροχα βιβλία που δημοσίευσε συνολικά. 


Όταν λοιπόν πήρα στα χέρια μου την Ώρα του Παιδιού αισθάνθηκα πολύ τυχερή που θα διάβαζα ένα από τα εξαντλημένα της βιβλία - που πλέον επανεκδόθηκε! - με παραμύθια από όλο τον κόσμο! Πόση έμπνευση μπορούμε να αντλήσουμε από αυτό και πόσες ιστορίες έχουμε να αφηγηθούμε στα μικρά μας! 
Η Ώρα του Παιδιού πρέπει σίγουρα να υπάρχει στην βιβλιοθήκη σας! Είμαι σίγουρη πως διαβάζοντας τις ιστορίες του βιβλίου και μεταφέροντάς τες στα μικρά μας με τη δύναμη και τον παλμό που μπορεί να έχει ο προφορικός λόγος, οι εικόνες που θα αποτυπωθούν στο μυαλουδάκι τους, θα είναι οι πιο ζωντανές που θα "δούνε" ποτέ!

Μαρία
χχχ


You May Also Like

0 comments

Είναι χαρά μας να ακούμε τις απόψεις, τις ιδέες και τις εντυπώσεις σας!