DIY ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΣ

by - Τρίτη, Ιουλίου 23, 2019

Ο Ιάσονας το τελευταίο διάστημα έχει σοβαρά κόλλημα με οτιδήποτε τροχοφόρο. Τρένα, μηχανές, κάρα, αυτοκίνητα, ποδήλατα. Ρόδες να έχει και είναι ευχαριστημένος. Με αυτό το δεδομένο λοιπόν, βρήκα έναν όμορφο αυτοκινητόδρομο λαστιχένιο στο διαδίκτυο και του τον παρήγγειλα. Είχα μεγάλη αγωνία να έρθει, αλλά δυστυχώς δεν ήρθε ποτέ. Εκνευρισμένη από την εξέλιξη αυτή ήθελα έναν αυτοκινητόδρομο εδώ και τώρα! Δεν ήθελα όμως οποιδήποτε αυτοκινητόδρομο: ήθελα να έχει ανηφοριές και κατηφοριές, να τον στήνουμε εμείς όπως θέλουμε κάθε φορά και να είναι αδιάβροχος. Πολλά ζητούσα; Ναι! Και για αυτό αποφάσισα να τον κάνω μόνη μου!


Ο αυτοκινητόδρομος που βλέπετε είναι ξύλινος και έχει κλίσεις. Πώς γίνεται αυτό; Είναι τόσο απλό που θα σοκαριστείτε: απλώς βρέχετε με ζεστό νερό το ξύλο δίνοντάς του την καμπυλότητα που επιθυμείτε. Αυτό θεωρητικά γίνεται με όλα τα ξύλα, ωστόσο για να το κάνουμε εύκολα και γρήγορα στο σπίτι μας θα χρειαστούμε ένα συγκεκριμένο είδος ξύλου, το μπάλσα! Μην ανησυχείτε και δεν είναι καθόλου δύσκολο να το βρείτε. Το μπάλσα είναι το κατεξοχήν ξύλο για μακέτες, γιατί είναι το πιο μαλακό ξύλο απ'όλα. Θα το βρείτε εύκολα σε λωρίδες και ραβδιά στα καταστήματα με είδη χειροτεχνίας. Για την συγκεκριμένη κατασκευή θα χρειαστείτε: 

- 2 λωρίδες μπάλσα πάχους 2-3 χιλιοστών.
- γλωσσοπίεστρα μεγάλα
- ταινίες velcro


Οι λωρίδες που θα πάρετε είναι αρκετά επιμήκεις και για το λόγο αυτό είναι καλύτερα να κόψετε με ένα κοπίδι το ξύλο στα 3/4 περίπου. Είναι προτιμότερο να έχετε πιο μικρά κομμάτια, ειδάλλως μπορεί να σας σπάσουν στη διαδικασία της καμπύλωσης. 

Κάπως έτσι την πάτησα και μου έσπασαν δυο σημεία αλλά απλώς τα έκοψα και έκανα τελικά τις λωρίδες μου μικρότερες. Εσείς κόψτε τες καλύτερα από την αρχή. Τα κομμάτια που θα σας περισσέψουν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σαν ευθείες στον αυτοκινητόδρομό σας. 


Ο τρόπος καμπύλωσης είναι πανεύκολος όπως σας είπα. Για να καμπυλώσουν τα ξύλα μας θέλουμε ζεστό νερό ή και καυτό για να επιταχυνθεί η διαδικασία. Αν το κάνετε με καυτό νερό όπως εγώ, καλύτερα να φορέσετε γάντια κουζίνας. 

Κάτω από τρεχούμενο νερό, αφήστε το ξύλο να βραχεί αρκετά και στη συνέχεια, χωρίς να βιάζεστε, ξεκινήστε να καμπυλώνετε το ξύλο δίνοντάς του το επιθυμητό σχήμα.

Όταν αυτό γίνει, αφήστε τα ξύλα να στεγνώσουν ακουμπώντας τα στην στενή τους πλευρά (στο πάχος τους, δλδ όπως φαίνεται στην φωτογραφία που είναι αναποδογυρισμένος ο αυτοκινητόδρομος).


Αφού στεγνώσουν τα ξύλα μπορείτε αν θέλετε να τα βάψετε. Αυτό είναι κάτι εντωλώς προαιρετικό! Εγώ τα έβαψα με μαύρο ακρυλικό χρώμα και έκανα τη σήμαση του δρόμου με κιμωλία. 

Στη συνέχεια έπρεπε να σκεφτώ πως θα έκανα τις ενώσεις του δρόμου έτσι ώστε να ενώνουμε και να χωρίζουμε τα κομμάτια όποτε θέλουμε, να κάνουμε έναν ευθύ δρόμο ή με στροφή. Η λύση ήταν οι ταινίες velcro, τα γνωστά μας χριτς χρατς! 

Κόλλησα με σιλικόνη, στις δύο πλευρές που ήθελα να ενώσω, τα τραχειά κομμάτια velcro και το αντίστοιχο μαλακό πάνω σε ένα γλωσσοπίεστρο. Έτσι τα δύο κομμάτια μου ενώνονται εύκολα με ένα γλωσσοπίεστρο, όπως θέλουμε κάθε φορά σε γωνία ή όχι.  

Στη συνέχεια καμπύλωσα με τον προαναφερόμενο τρόπο και τα κόλλησα με σιλικόνη στις καμπύλες του μπάλσα έτσι ώστε να τις σταθεροποιήσω περισσότερο. Και το βήμα αυτό θα έλεγα πως είναι προαιρετικό. Εγώ επέλεξα να το κάνω για να δώσω στην κατασκευή μια τρόπον τινά στιβαρότητα. 


Αυτό ήταν! Δεν είναι πανεύκολο πραγματικά; Το πιο ωραίο είναι πως είναι πολύ ευέλικτος σαν κατασκευή. Τον κάνεις γωνία, ευθεία όπως θες! Μπορείς να κάνεις και άλλα κομμάτια (εγώ έμεινα προς το παρόν μόνο στα 2) που να ενώνονται κάνοντας έναν συνεχόμενο δρόμο. Είμαι σίγουρη πως θα απολαύσετε τον δρόμο σας, αν τον κάνετε και εσείς! Περιμένω να δω τις εκδοχές σας!

Μαρία
χχχ

You May Also Like

0 comments

Είναι χαρά μας να ακούμε τις απόψεις, τις ιδέες και τις εντυπώσεις σας!