ΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΜΑΣ: ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΩΝ ΑΔΕΡΦΩΝ ΦΑΝ (UPDATE)

by - Πέμπτη, Ιουνίου 20, 2019

Αν δεν έχετε ταξιδέψει μέχρι τωρα στους μαγικούς κόσμους των αδερφών Φαν, πρέπει να το κάνετε. Να αφεθείτε στο παραμύθι, στο φανταστικό και να γεμίσει το βλέμμα σας χρώματα σκοτεινά και φωτεινά ταυτόχρονα, ολοζώντανα μυθικά πλάσματα, απέραντες θάλασσες και δέντρα με μορφές ζώων. Τα βιβλία των αδερφών Φαν είναι από αυτά τα παιδικά βιβλία που τα θες στην βιβλιοθήκη σου ανεξάρτητα από το αν έχεις παιδιά ή όχι. Θες να τα διαβάζεις και να έχεις στο τραπέζι του σαλονιού σου σαν λευκώματα υπέροχων σχεδίων και ζωγραφικής. 
Είναι καιρός τώρα που θέλουμε να σας δείξουμε τα εκπληκτικά αυτά βιβλία, αλλά περιμέναμε υπομονετικά να εκδοθεί ο Κηπουρός της Νύχτας (που όμως είναι το πρώτο βιβλίο των αδελφών Φαν). Και η προσμονή μας δικαιώθηκε γιατί πήραμε στα χέρια μας μια ακόμη πανέμορφη εικονογραφημένη ιστορία. Πάμε να δούμε μια μικρή περιγραφή των τριών βιβλίων;


Ένα αγόρι, ο Γουίλιαμ, ανακαλύπτει ένα πρωί πως το δέντρο έξω από το σπίτι του έχει πάρει τη μορφή μιας κουκουβάγιας. Μέρα με τη μέρα ο μυστηριώδης κηπουρός, που δουλεύει μόνο τα βράδια, γεμίζει την οδό Γκρίμλοκ με γλυπτά δέντρων. Και κάθε φορά που ένα νέο γλυπτό εμφανίζεται, οι κάτοικοι της μικρής πόλης χαμογελούν όλο και περισσότερο, οι καρδιές τους μαλακώνουν και έρχονται πιο κοντά ο ένας στον άλλον. Και ο μικρός Γουίλιαμ, δεν είναι πια ο ίδιος...Ένα βιβλίο που μας μιλά για την αξία και τη δύναμη της τέχνης, που μπορεί και αλλάζει τη ζωή όσων την αγαπούν,την απολαμβάνουν και τη σέβονται.

Εκεί που ο Ωκεανός Συναντά Τον ΟυρανόO μικρός Φιν, δεν μπορεί να ξεχάσει τον αγαπημένο του παππού, ιδιαίτερα την μέρα των γενεθλίων που, αν ζούσε, θα έκλεινε τα 90 του χρόνια. Για να τον τιμήσει, ο Φιν φτιάχνει μια βάρκα και αποφασίζει να ταξιδέψει για εκεί που ο ωκεανός συναντά τον ουρανό. Ο παππούς του μιλούσε συχνά για το μέρος αυτό στις ιστορίες του. Έτσι μια περιπέτεια ξεκινά για το μικρό αγόρι, στο τέλος της οποίας ίσως βρει αυτό που έψαχνε εξαρχής!

Το Ελαφοκάραβο, συγγραφέας Ντάσκα Σλέιτερ


Ο Μάρκο είναι μια ανήσυχη αλεπού, με πολλές απορίες για τον κόσμο. Έτσι ξεκινά το ταξίδι του στο ελαφοκάραβο με σκοπό να βρει άλλες αλεπούδες που θα του δώσουν τις απαντήσεις που ζητά. Όμως στον προορισμό του δεν θα συναντήσει αυτό που ζητούσε και αναπάντεχα θα καταλάβει πως δεν υπάρχει μόνο μια απάντηση στις ερωτήσεις του...

Αυτά ήταν λοιπόν τα τρία αγαπημένα μας βιβλία των Αδερφών Φαν που κυκλοφορούν από το Μεταίχμιο. Οι προτεινόμενες ηλικίες είναι για παιδάκια 5+ . Ωστόσο, εμείς τα δύο πρώτα τα διαβάζουμε πολύ εύκολα με τον Ιάσονα που είναι μόλις 2.5! 


UPDATE

Ήρθε η ώρα να προσθέσω στην ανάρτηση αυτή για τα βιβλία των αδερφών Φαν , την πιο πρόσφατη κυκλοφορία τους και πάλι από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, το Ουρανοκατέβατο.


Νομίζω περιττεύει να μιλήσω για την υπέροχη εικονογράφηση και αυτού του βιβλίου η οποία έχει την ικανότητα να λειτουργεί σαν μια παράλληλη γραφή. Όπως και στα υπόλοιπα βιβλία τα λόγια είναι αυτά που συμπληρώνουν τις εικόνες και όχι το αντίστροφο. 


Ακριβώς για το λόγο αυτό, το Ουρανοκατέβατο μέσα από την ιστορία μιας μπίλιας που έπεσε ξαφνικά στον κήπο ανάμεσα στα έντομα, μας μιλά με λίγα λόγια για την ίδια τη ζωή.

Την συνύπαρξη και την μοιρασιά μέσα από την ατομικότητα και την ιδιοτέλεια μιας αράχνης, την τέχνη μέσα από την ευτέλεια μιας μπίλιας...Αλλά και την ομορφιά μέσα από το απροσδόκητο και τη μοιρασιά. Όπως και με τα προηγούμενα βιβλία, έτσι και με αυτό, κάθε φορά που το διαβάζουμε κάτι διαφορετικό θα καταλάβουμε που δεν το είχαμε προσέξει την προηγούμενη φορά, κάτι καινούργιο θα σκεφτούμε, κάποια λεπτομέρεια νέα θα παρατηρήσουμε. 
Τώρα που το σκέφτομαι...κάτι παρόμοιο δεν συμβαίνει και με την ποίηση ή την τέχνη; 


Με λίγα λόγια, σας προκαλώ να το αναζητήσετε το συγκεκριμένο βιβλίο όπως και όλα τα βιβλία των αδερφών Φαν. Προσωπικά μπορώ με μεγάλη σιγουριά να δηλώσω πως η παιδική βιβλιοθήκη θα ήταν κατα πολύ φτωχότερη αν δεν υπήρχαν αυτά.


Σελ. 56
Εξώφυλλο: σκληρό
Ηλικίες: 5+Μαρία

χχχ

You May Also Like

2 comments

Είναι χαρά μας να ακούμε τις απόψεις, τις ιδέες και τις εντυπώσεις σας!