5+1 ΒΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΟ ΘΗΛΑΣΜΟ

by - Τετάρτη, Ιουνίου 20, 2018


Τα τελευταία χρόνια ο θηλασμός ακούγεται πολύ. Έχει γίνει κάτι σαν μόδα, παρόλο που αν το σκεφτεί κανείς, είναι το πιο φυσιολογικό πράγμα που μπορεί να κάνει μια μαμά για το παιδί της. Και παρά το γεγονός πως τέτοιες "μόδες" τις θέλουμε, πολλές φορές νιώθω πως η τάση αυτή και η φανατική υποστήριξή του, δημιουργεί ένα ακόμα άγχος στις μέλλουσες μανούλες. 
Εγώ τουλάχιστον κάπως έτσι το βίωνα. Είχα που είχα τις ενοχές μου για την προγραμματισμένη μου καισαρική (that's another story) είχα και το άγχος για την επιτυχή έκβαση του θηλασμού. 16 μήνες μετά μπορώ να πω με σιγουριά ότι τα κατάφερα και πολύ καλά μάλιστα. Το ίδιο και η Αγγελική. Τα καταφέραμε και οι δύο γιατί πολύ απλά το θέλαμε. Υπήρχαν όμως στιγμές που η επιθυμία από μόνη της δεν ήταν αρκετή για να μας κρατήσει προσηλωμένες στο στόχο. 
Σε αυτές τις δύσκολες φάσεις, παίζει ρόλο η προετοιμασία που θα έχει κάνει η μέλλουσα μαμά κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης. Δεν μιλάμε για κάτι χρονοβόρο και κουραστικό... 
Πάρτε βαθιά ανάσα και ελάτε να δούμε μαζί τα βήματα που πρέπει να κάνετε για να εξασφαλίσετε έναν επιτυχημένο θηλασμό!      


1. Μην θέτετε υψηλούς στόχους και μην είστε αυστηρές με τον εαυτό σας
Ο θηλασμός πρέπει είναι μια επιλογή της μαμάς και όχι μια υποχρέωση. Δε χρειάζεται να θέτετε εκ των προτέρων υψηλούς στόχους οι οποίοι όταν ξεκινήσει ο θηλασμός και ζήσετε την πραγματικότητά του μπορεί να σας πιέσουν αφόρητα. Τι εννοώ: Προσωπικά θηλάζω τον μικρό μου 18 μήνες αλλά αν στόχευα από την αρχή να τον θηλάσω οπωσδήποτε για 18 μήνες νομίζω θα τα παρατούσα νωρίτερα.  

2. Ενημερωθείτε σωστά 
Η περίοδος της εγκυμοσύνης είναι ιδανική για να ενημερωθούμε για θέματα που αφορούν τη μητρότητα και το θηλασμό. Θα σας πρότεινα να γραφτείτε στις κατά τόπους ομάδες θηλασμού στο facebook οι οποίες παρέχουν υποστήριξη και ενημερωτικό υλικό το οποίο μπορεί να σας φανεί πολύ χρήσιμο. Πέρα από αυτό μερικά sites με τα οποία μπορείτε να ξεκινήσετε είναι τα παρακάτω:
Αν σκοπεύετε να θηλάσετε για πρώτη φορά θα χρειαστείτε ίσως ένα μικρό εξοπλισμό για τις έκτακτες ανάγκες. Όχι τίποτα σπουδαίο, μια κρέμα λανολίνης και ασπίδες θηλών για προστασία από πληγές. Σε ό,τι αφορά το θήλαστρο, η άποψή μου είναι, εφόσον έχετε την πολυτέλεια να μην γυρίσετε άμεσα στην εργασία σας, τον πρώτο 1,5 μήνα καλύτερα να μην ασχοληθείτε μαζί του. Είναι πολύ πιθανό να κουραστείτε, να μπερδευτείτε και να απογοητευτείτε από τη διαδικασία της άντλησης. Αν αντιθέτως πρέπει να επιστρέψετε γρήγορα στη δουλειά, πρέπει να οργανωθείτε λίγο καλύτερα. Το +1 βήμα που θα δείτε παρακάτω, νομίζω είναι απαραίτητο για εσάς!

4. Κλείστε τα αυτιά σας στο περίγυρο που δεν είναι εκπαιδευμένος στο θηλασμό 
Κυρίως γιαγιάδες...! Νομίζω πως ως παιδιά, λίγο ως πολύ, ζήσαμε σε ένα περιβάλλον εχθρικό ως προς το θηλασμό με αποτέλεσμα σήμερα οι περισσότερες γιαγιάδες έχουν λίγη παραπάνω εμμονή με το μπιμπερό. Ερωτήσεις του τύπου «Τώρα εσύ ξέρεις πόσο έφαγε το παιδί;»δεν σας βοηθούν, σας αγχώνουν περισσότερο, και δεν έχουν σημασία πιστέψτε με - σε διαφορετική περίπτωση θα είχαμε διάφανο στήθος με γραμμένη μεζούρα επάνω! 

5. Οπλιστείτε με υπομονή και εμπιστοσύνη στον εαυτό σας
Ο θηλασμός μπορεί να είναι κάτι απόλυτα φυσιολογικό αλλά αυτό δε σημαίνει πως είναι και πάντα εύκολος. Ψυχολογικά πρέπει να είστε προετοιμασμένη για ένα μωρό κολλημένο πάνω σας, τις πρώτες εβδομάδες τουλάχιστον. Δεν ισχύουν ωράρια, διάρκειες, ποσότητες, τίποτα. Το μωρό έχει ανάγκη μόνο εσάς στο 100%.  Πρέπει να δείξετε υπομονή και προσπαθήστε πάντα να σκέφτεστε ότι αυτές οι τόσο δυνατές στιγμές θα είναι μοναδικές στη σχέση σας. Έτσι θα τα καταφέρετε!

+1. Επενδύστε σε ένα βιβλίο θηλασμού

Εμένα προσωπικά -Μαρία εδώ- το βιβλίο με βοήθησε ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ. Θα το έβαζα πρώτο στη λίστα αλλά η Αγγελική με συγκράτησε - χοχο! Πιστεύω ακράδαντα πως θα βοηθήσει οποιαδήποτε μαμά θέλει να θηλάσει το μωρό της, γιατί παρέχει όλα εκείνα που χρειάζεται να ξέρει. Καλύπτει όλες τις περιπτώσεις, τις εξαιρέσεις, όλες τις ιδιαιτερότητες. Αυτό που αγόρασα εγώ ήταν το "Θηλασμός, μια υπέροχη σχέση" της Άννας Πατσούρου. Υπάρχουν όμως και άλλα σχετικά βιβλία. Αν θέλετε και εσείς να αγοράσετε ένα βιβλίο για το θηλασμό, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να πάτε σε ένα μεγάλο βιβλιοπωλείο και να τα εξετάσετε προσεκτικά όλα. Δείτε τα περιεχόμενά τους και πάρτε αυτό που πιστεύετε πως θα σας καλύψει περισσότερο.


You May Also Like

0 comments

Είναι χαρά μας να ακούμε τις απόψεις, τις ιδέες και τις εντυπώσεις σας!